Egg underveis

Disse to har holdt på i et døgn, men jeg tror faktisk ikke de har fått lagt ett eneste egg inne i hulen sin ennå. De kalles for indianergobyer, men kommer fra New Guinea. Det veksler mellom at de spiller for hverandre med risting og utstrakte finner, at de gjemmer seg inne seg inne i hulen (et lite plastrør) sammen, og at han jager henne voldsomt rundt i akvariet. Sist jeg så hunnen hadde hun ganske stor mage fortsatt, så jeg tror egentlig ikke de har fått lagt noen egg ennå. 
Den beste boka jeg leste i 2013

Siddhartha Mukherjee
Keiseren over alle sykdommer.
Kreftens biografi

Forlaget Press 2013

Engelsk originalutgave 2011:
The Emperor of All Maladies. A Biography of Cancer


Jeg leste denne i sommerferien, og ble veldig imponert. Når året er omme kan det også slås fast at det var den beste boka jeg leste i 2013.
 

Merkelig nok klarer forfatteren å skrive en tjukk bok med sakprosa om virkelig fæle sykdommer på en måte som hele tiden frister til å lese videre. Når jeg sier at det frister, må jeg legge til at jeg heldigvis har lite erfaring med kreft i nær familie. For folk som har mer personlig erfaring med kreftsykdom, blir det sikkert en helt annen opplevelse å lese en bok som denne.

Mukherjee syr sammen sine egne erfaringer som kreftlege, og fortellinger om pasienter han har møtt, med historien om hvordan leger og andre forskere har kommet fram til kunnskapen om kreft og behandlinger som redder eller forlenger liv. Det er noen virkelig skremmende deler som handler om de vanskelige valgene legene har stått overfor når de vurderer om de skal bruke farlige og skadelige behandlinger som de håper kan hjelpe noen pasienter. Underveis har det både kommet triumfer og alvorlige feiltrinn.

Jeg lærte mye om hva kreft er, hvor forskjellige sykdommer ulike kreftformer egentlig er, og hvordan kreftbehandling har utviklet seg de siste årene. Boka ga dessuten et veldig interessant innblikk i legeprofesjonens indre liv, og ikke minst det til tider konfliktfylte forholdet mellom ulike spesialistgrupper og skoleretninger. Og så ga lesingen en anledning til å tenke litt gjennom hvordan man takler det hvis (for ikke å si når) en selv eller noen man er glad i blir alvorlig syke. 
Jeg ble oppmerksom på boka på grunn av avisomtalen da den kom ut på norsk, men jeg leste den engelske utgaven. Jeg har inntrykk av at den norske oversettelsen også kan anbefales.

Kulturrådet kjøper inn Akvarieboka for barn

I dag fant jeg ut at Kulturrådet kjøper inn Akvarieboka  for barn under innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for barn og unge. En komite velger hvilke av årets utgivelser som skal kjøpes inn til bibliotekene over hele Norge.

Veldig stas å få en slik anerkjennelse! Og fint å tenke på at boka blir tilgjengelig for enda mange flere.

Her er de utvalgte bøkene

Akvariedag for barn - på Nesodden


Tangen Dyrebutikk - Nesoddtangen, Norway

Tangen Dyrebutikk inviterer til lansering av Akvarieboka for barn, skrevet av nesoddingen Andreas Tjernshaugen.
Lørdag 19. oktober klokka 13-15 kommer Andreas i butikken og viser bilder, forteller om noen morsomme fisker og har gjettekonkurranse hvor man kan vinne boken hans.
Vi serverer muffins og saft!

Det blir selvsagt mulighet til å kjøpe et signert eksemplar av Akvarieboka for barn. Vi har også gode tilbud på akvarie-startpakker, med 30% rabatt denne dagen.
Velkommen til store og små!
Del gjerne videre:)

Besøk Tangen Dyrebutikk på Facebook

Akvarieboka for barn på TV2


I dag besøkte jeg God Morgen Norge på TV2 og snakket om akvarier og den nye Akvarieboka for barn. Jeg hadde satt opp et akvarium i studio. Bildet over viser den spede begynnelsen dagen før.

Slik så akvariet ut rett etter sending. Jeg ble ganske fornøyd så det var egentlig litt synd å demontere det. Men det var morsomt å vise fram neontetraer og pansermaller for TV2-seerne og å få komme med noen praktiske akvarietips. Det inn noen bestillinger på boka etterpå, både fra bokhandler og privatpersoner, og det var jo hyggelig!

Akvarieboka er på vei til en dyrebutikk nær deg...

I går sendte jeg av gårde masse bøker til butikker rundt i landet. Blant de som nå tar inn boka er Akvariemagasinet i Oslo, Dyrego-butikkene på Østlandet, Buddy Strømmen Storsenter og butikken på Atlanterhavsparken, det store offentlige akvariet i Ålesund.
Jeg vet at flere bestillinger er underveis fra zoo-bransjen. Samtidig tikker det inn bestillinger fra bokhandlene rundt i landet. Moro å se at boka jeg har skrevet kommer seg ut til folk!
I tillegg kan boka fortsatt kjøpes direkte fra meg på akvariebok.no

Foreldre og barn i akvariet

Mor og barn i akvariet. Disse ciklide-fiskene har det litt uvanlige vitenskapelige navnet Nanochromis transvestitus.
 
Og her (nedenfor) er pappa. Akkurat her spytter han ut sand som han har silt ut mat fra, men ellers hjelper han også til med barnepass.
 
Navnet transvestitus viser forresten til at hunnene har flottere mønster enn hannene. Motsatt av det vanlige for ciklider.  

Nanochromis transvestitus er litt i slekt med den mer kjente paletten eller palettcikliden. Den er nok et bedre valg for nybegynnere.


Bli kjent med fiskene!

Akvarieboka for barn og voksne er underveis. 

Fire fiskebarn og mammaen deres spiser rosenkål i akvariet mitt... Bilde fra boka.
Nå jobber jeg på spreng med å få ferdig tekst og bilder til det som skal bli en akvariebok for barn og foreldre. Bli kjent med fiskene skal den hete.

Boka lar deg bli ordentlig kjent med noen av de mest populære akvariefiskene. Dette er fiskene som passer best for nybegynnere. Du får vite hvordan de lever og hvor de kommer fra. Og så forklarer jeg hvordan du får fiskene til å trives og kanskje få barn i akvariet ditt.

Jeg har tatt de fleste bildene selv i akvariene jeg har hjemme. Du får for eksempel se hvordan en sint fisk ser ut, og hvordan fiskene får barn. Og så får du vite at mange av fiskene kan skifte farge!

Akkurat nå sitter jeg og går gjennom veldig gode kommentarer jeg har fått fra en biolog og akvarieekspert som har lest manuskriptet. Så skal boka til en korrekturleser og til en flink bokdesigner som allerede har laget flotte sideskisser.

Dette blir en ordentlig trykt bok på papir altså - ikke en ebok som sebrafisk-boka jeg ga ut på engelsk i fjor. Jeg satser på at Bli kjent med fiskene vil bli solgt både i bokhandler og dyrebutikker. I tillegg kan man bestille den rett fra meg og få den i posten.

Jeg tror boka blir riktig fin! Den kommer ut en gang etter sommeren.

Glødebåndstetra som legger egg

I går kveld fikk jeg filmet glødebåndstetraene mens de la egg i akvariet mitt. Du ser tydelig hvordan hunnen roterer så hun har magen i været idet hun slipper eggene. Du ser også at foreldrene spiser masse egg. Pansermallene de deler akvariet med er også på eggjakt, så det blir ingen yngel som klekker i dette akvariet. Men jeg har glødebånd-yngel som går i et eget, lite oppdrettsakvarium hvor jeg fjernet foreldrene så snart de var ferdige med å legge egg.

Oppdatering om ebok

Nå har eboka om sebrafisk vært tilgjengelig på Amazon i to måneder. Jeg lovet å oppsummere erfaringene her etter hvert.

Herved gjør jeg det! 

Salget er så langt høyst beskjedent, men etter en treg start går det i hvert fall ganske jevnt. I snitt selger vel Amazon ca. to bøker i uka – rekorden er fire eller fem eksemplarer. Slik boka er priset nå gir dette knapt noen inntekt. Listeprisen er 0,99 USD og jeg får 35% av dette i royalty, altså 35 cent. (Boka selges også for 0,99 i USA, men av en eller annen grunn tar Amazon en høyere pris fra kunder i Norge uten at jeg tjener noe mer av den grunn.) 

Etter hvert vil jeg nok sette opp listeprisen til 1,99 USD. Det er minsteprisen for å kreve 70% av listeprisen i royalty (med noen kompliserte forbehold som gjør at jeg kanskje får litt mindre). Da vil jeg altså få noe over en dollar per bok, selv om den fortsatt er ganske billig. Men siden Amazon setter prisene høyere for folk i vår del av verden, blir prisen her litt høyere enn jeg hadde ønsket meg.

Målet i første omgang blir vel å dekke opp utgiftene jeg har hatt til utgivelsen: Totalt USD 75 til språkvask og korrektur...

Mens boka har vært priset lavt har den klatret oppover Amazons «sales ranking» slik at den kommer stadig høyere opp i søkeresultatene. Nå er min bok blant de første man får opp hvis man rett og slett søker på «zebrafish» hos Amazon. I starten måtte man bla gjennom 2-3 sider med søkeresultater, hovedsakelig spesialisert forskningslitteratur og noen krus, t-skjorter osv. 

Bedring av salgsrangeringen er grunnen til at mange anbefaler å sette prisen lavt i starten, og heller skru opp etter hvert som boka har etablert seg. 

Fra starten av meldte jeg boka på noe Amazon kaller «Kindle Select». Det betyr at man lar Amazon selge eboka eksklusivt i en periode. Til gjengjeld får man to fordeler. Det ene er at man kan arrangere kampanjer hvor man lar folk laste ned boka gratis for å gjøre den kjent. Jeg prøvde det, og rundt 100 personer lastet ned boka i løpet av to dager. Jeg tror det bedret salget i tiden som fulgte, men det er jo vanskelig å si sikkert. Den andre fordelen med Kindle Select er at boka er til gratis utlån til eiere av Kindle-brett som har betalt for et slags luksusabonnement. Forfatteren tjener litt penger på hvert utlån. Men jeg tror ikke det har vært mer enn et par utlån av min bok. Når bindingstiden på «Kindle Select» går ut vil jeg nok si opp, så jeg også kan selge sebrafisk-boka gjennom andre nettbokhandler.
  
En siste ting forresten – hvis det er noen som har lest boka og synes den var OK, så hadde det vært stas (og til hjelp med salget) om det kom noen flere kundeanmeldelser på Amazon! Du bør selvsagt skrive din oppriktige mening, og gjerne komme med forslag til forbedringer. Man behøver ikke å signere anmeldelsene med fullt navn.