Intelligent liv i Drøbak

Her om dagen var jeg i Drøbak for å holde foredrag på biblioteket om boka Hvaleventyret. Da fikk jeg sjansen til en tur innom Drøbak akvarium for å beundre de nye blekksprutene deres. Dyret på filmen jeg tok opp med telefonen er en åttearmet blekksprut av arten Eledone cirrhosa.

Jeg besøkte akvariet om formiddagen og jeg mistenker at blekkspruten syntes det var noe herk at det kom en tilskuer på den ellers stille tiden. Den blåste i hvert fall vann i min retning, noe de visstnok gjør når det er noe eller noen de ikke liker.

Nettopp blekksprut har jeg hatt ekstra lyst til å se nærmere på etter å ha lest Sy Montgomerys The Soul of an Octopus og Peter Godfrey-Smiths Other Minds. Begge bøkene gjorde inntrykk på meg, hver på sin måte.

Her er noen av de snodige opplysningene om blekkspruter jeg sitter igjen med fra lesningen:

  • Blekksprutene har utviklet seg til avanserte, intelligente livsformer uavhengig av oss virveldyr. Forfedre vi har felles med blekksprutene var temmelig enkle dyr, og fiskene på Drøbak Akvarium (som jo er virveldyr) er for tjukke slekta å regne sammenlignet med blekksprutene.

  • Blekksprutene har avansert atferd og stor evne til å lære og å løse problemer, men de lærer ikke av foreldrene sine og de lever stort sett alene.

  • Nervesystemet deres er helt annerledes enn vårt. Hver av armene har nærmest sin egen hjerne, de kan operere mer eller mindre uavhengig av sentralen i blekksprutens hode eller hva man skal kalle det.