Nye oversettelser

At noen vil gi ut bøkene mine på andre språk, er selvfølgelig stor stas. I mars 2024 kommer Finding the Fox, en oversettelse av boka som på norsk heter Reven. Portrett av en villdyr. Det er første gang en av bøkene mine gis ut på engelsk. Ellers har barneboka Blåhvalen nylig kommet ut på koreansk, og gode gamle Meisenes hemmelige liv har kommet ut på dansk. Det var en veldig hyggelig overraskelse at vi fikk henvendelse fra et dansk forlag som ville gi ut boka i her i fjor, mange år etter at boka først kom ut.

Gullunger, fluer og bokmanus

Drep gullungene, heter det om skrivearbeid, og her sitter jeg og vurderer grusomme kutt mitt eget manus til boka Insektene i hagen, som kommer ut til våren.

Gullungen som gir meg kvaler i dag heter hvitbåndet humleblomsterflue. Spesielt søt er den vel ikke. Jeg er nå glad i den likevel.

På bildet ser du en hvitbåndet humleblomsterflue som jeg fanget da den satt og forsynte seg med nektar eller pollen fra en blomst i hagen. Larvene dens lever i vepsebol. Den voksne hunnen må derfor oppsøke de mest fryktinngytende insektene på våre trakter, gul- og svartstripete stikkevepser som jordveps og tyskveps, og ta seg inn i bolet deres for å legge egg. Hjemme hos vepsene står flere vakter som regel klare ved inngangen, for å drepe inntrengere med giftbrodden og de kraftige kjevene. Normalt viser de ingen nåde. Når den hvitbåndete humlefluen kommer, er det derimot som om vepsene blir forhekset. Fluemor kan bare spasere forbi vaktene. Heller ikke vepser på vei til eller fra, eller de som er travle med å stelle larvene inne i bolet, bryr seg stort om den ubudne gjesten. Tilsynelatende er det et eller annet usynlig signal hun gir fra seg, som roer ned vepsene. Kanskje er det snakk om en bestemt kjemisk forbindelse. Ingen vet.

Det er en god historie, synes jeg. Men så passer den visst ikke helt inn i sammenhengen i bokmanuset. Det er rett og slett for mange slike gode historier om insektene i hagen, til å få med alle sammen.

Mikkel i kjempetrøbbel

Her ser du Mikkel Rev i kjempetrøbbel, på en av illustrasjonene i En Ræffue Bog som kom ut på dansk i 1555. Spoiler alert: Lure Mikkel greide å vri seg unna denne gangen også.

DAGENS MOROFAKTUM er at navnet Mikkel Rev ble brukt for første gang i nettopp den boka. Det er i hvert fall første gang vi vet det ble brukt. Boka var en fortelling på rim som ble oversatt og gjendiktet fra en bok på nedertysk, der hovedpersonen het Reinicke. I dag er skikkelsen mest kjent som Reineke Fuchs på tysk, og på engelsk som Reynard the Fox. Omtrent de samme fortellingene har lang tradisjon på flere vesteuropeiske språk.

Oversetteren til dansk, Herman Weigere, kalte hovedpersonen for Mickel Ræff. Antakelig var det rett og slett Weigere som ga reven navnet Mikkel - og som dermed skapte det som etter hvert ble et folkelig munnhell over det meste av Norden. Mange steder har det jo vært vanlig å si at man har sett Mikkel i stedet for å si at man har sett en rev. Noen har spekulert i at det fantes en muntlig tradisjon for å bruke det navnet på reven allerede før 1555, og det er jo vanskelig å motbevise - men ut fra det jeg har lest virker argumentene for at Weigere fant på navnet mest overbevisende.

Det var alt herfra for denne gang. God helg!

PS. Dagens morofaktum er hentet fra den litt ferskere boka Reven. Portrett av et villdyr, utgitt i 2021

Gulspurv i neket

DAGENS MOROFAKTUM: Julenek er en mye eldre tradisjon her i landet enn juletre. Mens skikken med grantre i stua først ble importert fra utlandet på 1800-tallet, er det å henge opp kornband til jul en mange hundre år gammel del av den norske og svenske bondekulturen. Dette lærte jeg da jeg skrev boka Meisenes hemmelige liv, men sannheten er at meiser ikke er særlig glade i korn. Om sommeren vil de ha insekter, og om vinteren velger de gjerne den feteste kosten de får tak i. Her hos oss tar det ofte noen dager før det dukker opp fugler i neket, men før eller senere kommer gulspurven, som den på bildet (tatt ut av vinduet hjemme i dag). Det er ekstra hyggelig å mate gulspurven, for det er en fugleart som sliter.

DAGENS IKKE SÅ MORSOMME FAKTUM: Da oppdatert utgave av norsk Rødliste for arter ble offentliggjort litt før jul, ble gulspurven flyttet fra kategorien Nær truet til den hakket mer bekymrringsfulle kategorien Sårbar. Grunnen er kraftig reduksjon i bestanden, som ser ut til å være halvert siden årtusenskiftet. Gulspurven er en av mange fuglearter knyttet til kulturlandskapet som det går nedover med.

Men heldigvis har vi den fortsatt her i nabolaget.

Gjør plass til insektene!

Nå er jeg oppe i vel 400 insektarter jeg har funnet i hagen hjemme. Det er likevel mange igjen å oppdage. Etter hvert skal det bli bok om insektlivet i hagen, som eksempel på det fantastiske mangfoldet av insekter som finnes overalt. Bildene viser noen få smakebiter. Disse insektene fant jeg ute i hagen vår på Nesodden sommeren 2022. Jeg kjente ikke til noen av dem før jeg begynte å lete systematisk.

Hagen vår er neppe noe rikere på insekter enn andre hager. Hauger av arter finnes stort sett hvor som helst utendørs, hvis man bare ser etter. Det vil si: I hvert fall der det vokser noe!

Det bygges en del i nabolaget vårt, og det er nok en god ide med fortetting her, så nært Oslo og med god kollektivforbindelse inn til arbeidsplassene der. Men det jeg synes er trist å se, er at på tomtene rundt nybygde hus, er det mange som prioriterer asfalt, brostein, grus og treplattinger, og lar det være igjen veldig lite plass til det grønne. Det gjelder både ved eneboliger og på større fellestomter. De grønne flekkene er dessuten ofte kortklipt plen, og det er jo heller ikke det beste levestedet for insekter og andre ville dyr, selv om det er langt bedre enn asfalt. Så det var dette jeg hadde på hjertet i dag: Hvis du rår over et uteområde ved bebyggelse - enten det er snakk om en hage eller noe annet - synes jeg du skal sette av mest mulig plass til blomstene, insektene, fuglene og alt det andre som rører seg i et levende nabolag.

Insektjakten i hagen har virkelig fått opp øynene mine for alt livet som følger med hver lille busk og hvert enkelt tre som får vokse mellom husene.

Ti tips til deg som vil få øye på reven

Våren og sommeren er den beste tiden for revekikking. Det kan bli et fint lite eventyr i nærmiljøet, for reven finnes stort sett overalt der det bor folk. Dessuten er det en perfekt aktivitet nå da mye annet er koronastengt.

Noen steder er ikke revene er særlig redde for folk, og da kan det jo være lett å få øye på dem. Vanligvis er de sky. Her er ti tips til deg som vi prøve å få øye på en rev likevel. Du kan lese mer om reven og hvordan du kommer innpå den i boka Reven - portrett av et villdyr som jeg har skrevet og som nylig kom ut på Kagge forlag.

Her er tipsene:

1. Stå opp tidlig!

Reven er helst ute når det er lite folk på ferde - men du trenger dagslys for å se den. Like etter soloppgang er derfor den aller beste tiden. Nest best er skumringen.

Rev i morgensol. Rundt soloppgang er den aller beste tiden for å se rev.

Rev i morgensol. Rundt soloppgang er den aller beste tiden for å se rev.

2. Ikke dra langt til skogs!

Det er bedre sjanse for å se rødrev nær folk.

3. Oppsøk åpent terreng!

Reven kan være hvor som helst, men det er lettere å få øye på den hvis du har fri sikt, for eksempel utover et jorde, et hogstfelt eller en stor gressplen. Finner du attpåtil et sted hvor det er hull i bakken etter markmus eller vånd (jordrotte), er det ekstra lovende, for smågnagere er revens favorittbytte.

4. Vær stille!

Prating skremmer bort reven. Hvisking går derimot bra, selv om reven er ganske nær.

5. Ta med kikkert!

Da ser du reven mye bedre. Øv deg på å bruke kikkerten hvis du ikke er vant til det, så du er klar når reven dukker opp. Kikk litt på fuglene, for eksempel. Som regel er det lettest å oppdage noe som kan være en rev uten kikkerten, men du trenger den ofte til å sjekke om det er en rev du har fått øye på i det fjerne, eller et rådyr eller en katt - eller bare en stein eller gresstue.

6. Sett deg ned!

Du kan ofte få se rev mens du er ute og går, men da blir det som regel bare et kort glimt før den stikker. Reven oppdager det meste som beveger seg. Sitter du derimot stille og venter når den kommer, er det gode sjanser for at den aldri legger merke til deg, og fortsetter med sitt. Da kan du få en skikkelig godstund med å se på den mens den jakter eller leker med andre medlemmer av familien sin. Sitter du i skogkanten i skyggen av trær, er du vanskelig å få øye på. Du trenger ingen spesiell kamuflasje. Bare sitt så rolig som mulig, og bruk langsomme, jevne bevegelser om du skal løfte kikkerten eller kaffekoppen.

Oppmerksom rev. Når den ser i din retning, gjelder det å sitte musestille.

Oppmerksom rev. Når den ser i din retning, gjelder det å sitte musestille.

7. Sitt lenge!

Venting er tingen. Ta med deg kaffe, mat og sitteunderlag. Få tiden til å gå med å se på fugler og insekter, og lytt til fuglesangen. Men sitter du og ser på mobilen, går du glipp av det når reven endelig kommer, og har du lydbok på øret, hører du det ikke hvis reven plutselig skriker eller bjeffer, eller hvis fuglene advarer hverandre om at reven kommer...

8. Sjekk vindretningen!

Hvis det blåser fra deg mot reven, lukter den deg og ligger unna. Blåser vinden lukten din vekk fra reven, går det mye bedre.

Nærkontakt! Er du tålmodig, kan du være så heldig at reven kommer i din retning. Denne reven har nok blitt nysgjerrig på klikkene fra kameraet, men den har ikke oppdaget meg. Jeg brukte heller ikke noe åte eller andre lokkemidler for å få den til å …

Nærkontakt! Er du tålmodig, kan du være så heldig at reven kommer i din retning. Denne reven har nok blitt nysgjerrig på klikkene fra kameraet, men den har ikke oppdaget meg. Jeg brukte heller ikke noe åte eller andre lokkemidler for å få den til å nærme seg- jeg hadde rett og slett flaks.

9. Lær deg sportegnene!

Å finne hi, fotspor og rester av revens byttedyr er spennende i seg selv. Dessuten hjelper det deg med å vite hvor du skal se etter reven. Etter at jeg lærte å kjenne igjen lukten av rev, oppdager jeg av og til revespor på den måten også.

10. Spør deg fram!

Hør med folk som er mye ute, hvor og når de har sett rev. Da vet du hvor du skal speide.

———

Og som sagt kan du lese mer om reven og hvordan du kommer innpå den i boka Reven - portrett av et villdyr.






Blåhvalen nominert til Brageprisen!

Illustratør Line Renslebråten og jeg er nominert til Brageprisen 2020 for barneboka Blåhvalen. Stas! Vår bok er en av fire nominerte i klassen for barne- og ungdomsbøker. Prisen blir delt ut 26. november.

Boka har blitt godt mottatt. Her er en liten skryteliste:

  • I vår var Blåhvalen inne på den norske bestselgerlista for barnebøker fire måneder på rad.

  • Den ble innkjøpt av Kulturrådet til alle landets biblioteker.

  • Den er også utgitt på dansk av Straarup & Co. Her er en hyggelig anmeldelse på bogblogger.dk og her er en på bogvægten.dk.

  • Rettighetene er solgt slik at det kommer utgaver på tysk, russisk og litauisk.

  • Her hjemme er den anmeldt av NRK, Harvest, barnebokkritikk.no og Aftenposten. “Dette er en praktbok!” skrev Anne Cathrine Straume på NRK.no.

  • Nytt opplag av den norske utgaven fra Kagge forlag er under trykking

Barneboka Blåhvalen

Fra 13. januar er denne ute i butikkene, og det gleder jeg meg til! Line Renslebråten har laget de nydelige illustrasjonene både utenpå og inni boka.

Her er forlagets omtale: Bli med ned i havet! Visste du at blåhvalen er det største dyret som noen gang har eksistert? At den til og med er større enn de største dinosaurene? Og at hvalene for lenge, lenge siden hadde fire bein og levde på land? I denne boka tar Andreas Tjernshaugen deg med ned i havet. Du kan lese om livet til blåhvalen - hva den spiser, hvor den svømmer og hvordan den puster gjennom en nese som er på toppen av hodet. Du får også vite hvordan blåhvalen har blitt så stor og hvordan vi mennesker nesten (men heldigvis bare nesten) utryddet alle blåhvalene i verden. En fantastisk bok for alle som er nysgjerrige på livet i havet.

Blåhvalen_Forside_høy.jpg

Intelligent liv i Drøbak

Her om dagen var jeg i Drøbak for å holde foredrag på biblioteket om boka Hvaleventyret. Da fikk jeg sjansen til en tur innom Drøbak akvarium for å beundre de nye blekksprutene deres. Dyret på filmen jeg tok opp med telefonen er en åttearmet blekksprut av arten Eledone cirrhosa.

Jeg besøkte akvariet om formiddagen og jeg mistenker at blekkspruten syntes det var noe herk at det kom en tilskuer på den ellers stille tiden. Den blåste i hvert fall vann i min retning, noe de visstnok gjør når det er noe eller noen de ikke liker.

Nettopp blekksprut har jeg hatt ekstra lyst til å se nærmere på etter å ha lest Sy Montgomerys The Soul of an Octopus og Peter Godfrey-Smiths Other Minds. Begge bøkene gjorde inntrykk på meg, hver på sin måte.

Her er noen av de snodige opplysningene om blekkspruter jeg sitter igjen med fra lesningen:

  • Blekksprutene har utviklet seg til avanserte, intelligente livsformer uavhengig av oss virveldyr. Forfedre vi har felles med blekksprutene var temmelig enkle dyr, og fiskene på Drøbak Akvarium (som jo er virveldyr) er for tjukke slekta å regne sammenlignet med blekksprutene.

  • Blekksprutene har avansert atferd og stor evne til å lære og å løse problemer, men de lærer ikke av foreldrene sine og de lever stort sett alene.

  • Nervesystemet deres er helt annerledes enn vårt. Hver av armene har nærmest sin egen hjerne, de kan operere mer eller mindre uavhengig av sentralen i blekksprutens hode eller hva man skal kalle det.

Fiskefamilie

Jeg går og smiler for meg selv fordi et tomt sneglehus i akvariet mitt er fylt av fiskeyngel, som har begynt å våge seg noen centimeter ut på sandbunnen utenfor. I sneglehusene vegg i vegg bor henholdsvis moren og faren til fiskeungene. Naboene noen sneglehus bortenfor får under ingen omstendighet lov til å nærme seg familiens lille territorium.

I filmen nedenfor (som jeg tok opp i dag) ser du foreldrene, med en nabo i bakgrunnen. I åpningen til det store hvite sneglehuset i forgrunnen kan du innimellom skimte at en yngel rører seg. Under filmen har jeg litt mer å fortelle om disse fiskene og om akvariehobbyen.

For litt over ti år siden fikk jeg meg akvarium igjen, og vendte tilbake til en hobby jeg var oppslukt av som barn og gjennom de første tenårene. Snart ballet det på seg. Jeg hadde en vegg dekket med reoler med akvarier i, og jeg skrev Akvarieboka for barn.

De siste årene har jeg trappet ned på antallet akvarier for å frigjøre tid til andre interesser, og tidligere i år prøvde jeg å slutte helt. Det varte noen uker… Så falt jeg for fristelsen og satte opp et lite akvarium igjen. Fiskene jeg skaffet meg har ikke noe norsk navn. Det vitenskapelige navnet er Neolamprologus multifasciatus (multifasciatus betyr mangestripet).

De tilhører ciklidene, en familie av ferskvannsfisker som særlig finnes i tropiske strøk i Afrika og Amerika. Ciklidene er kjent for at foreldrene gjør en stor innsats med å pleie yngelen, i motsetning til de fleste fisker som lar egg og unger klare seg selv. Arten Neolamprologus multifasciatus kommer fra den store Tanganyika-sjøen i Afrika. Her finnes et veldig mangfold av ciklider, kanskje 300 arter. De har utviklet seg her gjennom mer enn 12 millioner år.

Neolamprologus multifasciatus er en av flere ciklider i Tanganyika-sjøen som bor i sneglehus. På store flater med sand- og mudderbunn er sneglehus de eneste gjemmestedene. Neolamprologus multifasciatus er veldig små fisker,kanskje verdens minste ciklide-art. Hannene blir opptil 4,5 cm lange, hunnene bare 3,5 cm. Hver fisk holder seg bestandig nær sitt eget sneglehus, og piler mot det hvis en fare truer. De legger også eggene i sneglehus. Ungene holder seg den første tiden inne på det lille territoriet til foreldrene.

Det er alltid spennende å oppleve at fiskene yngler. Det ser ut til at denne arten er litt mer passive foreldre enn andre ciklider jeg har hatt, de gjeter ikke ungene rundt eller plukker dem opp med munnen. Nå er jeg spent på hvordan den nye generasjonen vil klare seg. Jeg fôrer både de voksne og ungene med nyklekket artemia, en slags ørsmå krepsdyrlarver som jeg klekker fra egg man får kjøpt. På filmen ovenfor er fiskene opptatt med å spise artemia (som er så små at de er vanskelige å se på filmen).

Jeg fant forresten en flott filmsnutt på YouTube som viser Neolamprologus multifasciatus i sitt naturlige habitat i Tanganyika-sjøen. Litt uti den filmen kan du se hvordan alle sammen trekker seg tilbake til sneglehusene når noen større fisker passerer.

Hvaleventyret på TV2 og NRK Radio - og fugler i A-magasinet

For litt siden var jeg på TV2s God morgen Norge og snakket om Hvaleventyret. Hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd. Boka var også utgangspunkt for et langt innslag på NRK P2s Ekko.

Litt avveksling fra hvalene: I A-magasinet 19. oktober sto en tekst jeg skrev om fugler. Utgangspunktet var noen av bildene fra boka Nære fugler som nylig kom på norsk. Morsomt oppdrag!

Hvaleventyret på forsiden av Sandefjords Blad

Hvaleventyret er på forsiden av Sandefjords blad! Avisen hadde lørdag et stort oppslag (dobbeltside inne i papirutgaven) om boka og hvalfangsthistorien. Det var veldig interessant å lese intervjuet med hvalfangstveteran Reidar Smedsrud (89) som i ettertid er kritisk til fangsten i Sørishavet og mener de som satte kvotene manglet peiling og kontroll. Smedsrud, som selv var hvalskytter i mange år, er også opptatt av at fangstmetodene var for brutale.

Les på sb.no (krever abonnement)

medium.jpg

Såpekongen

Boka jeg akkurat ble ferdig med kan anbefales til historieinteresserte, og spesielt til folk som har tenkt seg til nordvestlige England (Liverpool og deromkring).

Biografien om såpekongen William Lever (1851-1925) gir glimt fra reklamens og merkevarenes historie, fra kampen for kvinners stemmerett, fra såpeproduksjon og fra kolonisystemet, for å nevne noe.

Mannen det handler om er også en fascinerende type. Han var søkkrik og samfunnsengasjert, aktiv i det liberale partiet og på mange områder progressiv og framsynt. Han var for eksempel forkjemper for åttetimersdagen og medvirket til å innføre offentlige pensjonsordninger i Storbritannia. Men han hadde også betydelige svakheter og store blinde flekker, og jeg synes biografens løpende vurdering av Levers handlinger og samfunnssyn - stikk motsatt av en rent analyserende holdning - fungerer bra i dette tilfellet. Boka er skrevet for å underholde, og forfatteren er ganske vittig. Men en del av referansene er i overkant internt britiske (og 13 år gamle).

Jeg bet meg spesielt merke i hvor effektivt forfatteren utnytter landskap og bygninger. Han har reist rundt og besøkt stedene som William Lever satte preg på (det er mange), og disse fysiske sporene fungerer veldig godt som ledetråder til Levers liv og tankegang. Akurat det er en metode jeg fikk lyst til å bruke mer i min egen skriving.

Adam MacQueen
The King of Sunlight. How William Lever Cleaned Up the World. 
Utgitt 2004

Mine bokfavoritter 2015

Her er de tre bøkene som gjorde sterkest inntrykk på meg i 2015. Alle tre er sakprosa, og bare en kom ut i år. 

---

David George Haskell
The Forest Unseen: A Year's Watch in Nature

I denne uvanlige boka fra 2012 skriver biologen David George Haskell vidsynt og vakkert om livet i skogen, med en kvadratmeter skogbunn i Tennessee som utgangspunkt. 

Noen bøker roses som «umulig å legge fra seg». Med denne var det motsatt. Jeg nøyde meg med noen få sider av gangen, og lesingen gikk i rykk og napp. Likevel gjorde boka dypt inntrykk. Jeg kan egentlig ikke huske å ha lest bedre naturskildringer enn dette. Her får en mengde naturvitenskapelige faktaopplysninger være med på å bygge opp poetiske naturskildringer og storslåtte, overraskende perspektiver på livet i skogen. Sammenvevingen av det hele til korte, innholdsrike kapitler er litt av en prestasjon, og språket er veldig mye vakrere enn man venter fra en som skriver om faget sitt. Forfatteren er høyst til stede i teksten, men han er ganske tilbakeholden med opplysninger om sine umiddelbare tanker, følelser og reaksjoner. I stedet er det presise, levende beskrivelser av hva han ser og hører som får dominere, sammen med biologens forklaringer av hva det er som foregår.

Litt av grunnen til at lesningen går langsomt for min del, er at landskapet Haskell beskriver er ukjent. Jeg har aldri hatt gammel løvskog øst i Nord-Amerika som turterreng. Boka er heller ikke illustrert, så skal jeg ha fullt utbytte av lesningen må jeg søke opp bilder av mange av artene han forteller om. Kapitlene har dessuten form som korte skisser som er ganske løsrevne fra hverandre – hvert av dem bygger på notater fra ett besøk i skogen, og hva Haskell ser den dagen med lupe, kikkert eller nakne øyne. Et kryp som kravler over et vissent blad, en plante som spirer eller fugler som synger tretoppene i nærheten blir utgangspunktet for store sveip gjennom evolusjonshistorien, skogsøkologien, USAs historie og så videre. Etter å ha lest ett kapittel har man fått mer enn nok å tenke på. Boka egner seg altså godt for å leses stykkevis. Den inspirerer til å se naturen rundt seg med fornyet oppmerksomhet, og til å tenke over hva slags naturkraft vi mennesker skal velge å være, som Haskell uttrykker det. 

Jeg skulle ønske noen skrev slik om skogen hjemme.

---


Nathaniel Philbrick
In the Heart of the Sea. The Tragedy of the Whaleship Essex

Uhyggelig godt om hvalfangst, forlis og kannibalisme.

Denne boka forteller om de virkelige hendelsene for nesten 200 år siden som inspirerte Herman Melville til å skrive romanen Moby Dick. Hvalfangerskuta Essex ble virkelig rent i senk av en spermhval langt ute på Stillehavet. I åpningsscenen blir en av livbåtene fra Essex funnet av et annet skip. Ombord sitter to skjeggete, sterkt solbrente menn med ville blikk og knuger på hver sin samling av menneskeknokler... Boka forteller hva som skjedde før og etter forliset, og supplerer de historiske kildene med blant annet medisinsk forskning for å forklare hvordan sjømennene taklet tørsten og sulten mens de drev på Stillehavet. 

Nathaniel Philbricks bok forteller en hel del om amerikansk hvalfangst og om livet ombord i seilskipene og på land i hvalfangersamfunnet Nantucket. Men en stor del av boka handler om tiden mannskapet fra Essex tilbrakte i åpne livbåter etter at skipet gikk ned, og for min del gjorde denne delen aller sterkest inntrykk. Vel så mye som en bok om hvalfangst, er dette en bok om hva som skjer med mennesker som blir utsatt for ekstreme påkjenninger. 

In the Heart of the Sea kom ut i 2000, men jeg leste den i høst. Nå i desember kom en film som bygger på boka. Den har jeg ikke sett ennå. Men ut fra anmeldelsene ser det ut til at boka og filmen byr på temmelig forskjellige opplevelser. 

---

Helen Macdonald
H for hauk

Historiker Helen Macdonalds beretning om falkoneri, sorg og engelsk landskap og kultur har vakt oppsikt, og fått mange overstrømmende anmeldelser. Rosen er vel fortjent.

Det flotteste ved boka er nærskildringene av Mabel, hønsehauken som Macdonald temmet og lærte seg å jakte sammen med i tiden etter at faren hennes døde - haukens villskap, lekenhet og nysgjerrighet, og hvordan den unge rovfuglen viser interesse for alt fra papirkuler hun kaster til den til flyene på himmelen. Men dette er en veldig rik og allsidig bok som har mye på hjertet om blant annet kjærlighet og tap, mental helse, landskap, klasseforskjeller, historie og litteratur. 

Det var ikke fritt for at jeg hadde noen innvendinger mens jeg leste. For eksempel stusset jeg over Macdonalds diskusjon av etiske problemer ved falkonerisporten. Hun legger vekt på at blodtørsten man føler når man lever seg inn i fuglens nådeløse forfølgelse av byttet kan minne litt om menneskers grusomhet mot hverandre. Mer spesifikt har fascister og nazister vært begeistret for falkoneri, og brukt rovfuglene som symbol for den styrken og hensynsløsheten de mener trengs hos de som skal lede andre. De lange tradisjonene til sporten gjør den også egnet til nasjonalhistorisk mytedannelse. 

Macdonald virker bekymret for om dagens falke- og hauketrenere viderefører en slik arv. Men faren er vel ikke stor for at en så marginal aktivitet som falkoneri skal få særlige politiske ringvirkninger i vår tid. Da er sannsynligheten langt større for at virksomheten får konsekvenser for fugleartene som brukes. Hvis jeg skulle drevet jakt med hauker, falker, våker eller ørner ville min bekymring vært hvilke konsekvenser hobbyen har for bestandene av ville rovfugler.

Macdonald kjøpte Mabel av en mann hun møtte etter avtale i et øde havneområde, og skriver at omstendighetene rundt møtet fikk henne til å føle seg kriminell. Hauken kom fra en oppdretter og var vokst opp i fangenskap, får vi høre, og det var skjemaer inne i bildet. Det låter jo betryggende. Men hvilke forsikringer har egentlig entusiastene for at de ikke finansierer faunakriminalitet når de skaffer seg fugler? Det satt jeg og lurte på mens jeg leste. Kanskje har de dette på stell i Storbritannia, jeg vet ikke. Det er i hvert fall ingen tvil om at falkoneri er forbundet med en hel del dyresmugling og eggrøveri om vi ser verden under ett. 


Det var flere poenger i boka jeg fikk lyst til å protestere mot, eller i det minste diskutere med forfatteren. Men så lenge det skjer så mye fascinerende i teksten, gjør ikke det boka dårlig, langt i fra. Først og fremst er det et tegn på at H for hauk er usedvanlig interessant og engasjerende sakprosa.